Kako je nastala umjetnička instalacija “See Glass Again”?

U blizini puta za selo Lončari (Karin Gornji), na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana “See glass again”. Nastao kao rezultat projekta “Morske livade: It’s not too late” (čiji je nositelj Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari), ovaj rad promjera devet metara predstavlja najveću umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj je izradi sudjelovalo stotine ljudi.

Prva faza njene izgradnje počela je još dok instalacija nije bila ni konceptualno zamišljena. Naime, u tri eko akcije čišćenja koje su se održale kroz 2020. i 2022. godinu, volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili su 120 kubika staklenog otpada koji se nalazio na putu prema kanjonu Bijele, kao i pet tona okolnog smeća.

Kako je počelo?

Navedeni je stakleni otpad zamišljen kao materijal kojim će umjetnik u sklopu svog rezidencijalnog boravka na OPG Pueblo Escondido napraviti instalaciju. U tu je svrhu krajem 2022. godine objavljen međunarodni natječaj “O prihvaćanju neželjenog” u sklopu kojeg je Doddov rad, među 46 prijava iz cijelog svijeta, odabran kao najbolji. Njegov prijedlog temeljio se na suhozidu u obliku prstena s mozaikom jegulje koji bi služio kao prostor za sjedenje i razgovor.

Holsapple je tako u rujnu i listopadu 2023. svoju adresu u kalifornijskoj Santa Barbari zamijenio s rezidencijom u Lončarima.

SEE GRASS AGAIN - NSTALATION

Za vrijeme njegovog boravka, na OPGu Pueblo Escondido održala se radionica odvajanja stakla u kojoj su sudjelovali studenti s Akademije likovnih umjetnosti u Hrvatskoj te volonteri iz Udruge Ocean Znanja, kao i radionica suhozidne gradnje uz stručno vodstvo članova Udruge Dragodid.

Posebnost instalacije

Upravo je za vrijeme navedene radionice suhozidne gradnje, koja se održala 30. rujna, napravljen najveći dio instalacije.

Osim Holsapplea, radionici su prisustvovali mještani lokalnih mjesta, volonteri, penjači i planinari, pa je tako na ovaj način umjetničko djelo, osim onog umjetnikovog, dobilo i potpis svih onih koji su sudjelovali u javnim događanjima projekta.

Kao materijal za gradnju zida, osim staklenog otpada, poslužio je odbačeni kamen iz napuštenih kamenoloma koji se mogu naći na području Bukovice i Ravnih kotara, čime su organizatori akcije htjeli dati značaj i tom problemu.

“Kreativno razvijajući koncept projekta, razmatrao sam kako najbolje iskoristiti prikupljeni stakleni otpad u javnoj umjetničkoj instalaciji. Teško pitanje je kako se reciklirani stakleni ostaci mogu učinkovito koristiti u umjetnosti, a da se pritom održi duh zaštite okoliša i javne umjetnosti. Usredotočio sam se na dizajn koji bi izbjegao stvaranje otpada li korištenje procesa koji je rasipan ili zahtjeva dodatne značajne resurse”, rekao je Holsapple za portal Morske livade.

U sklopu svog boravka u Hrvatskoj, Holsapple je napravio i seriju originalnih umjetničkih djela na temu hrvatske perunike kao vrijedne nacionalne biljke koja je prisutna i u kanjonu rijeke Bijele.

Njegovi radovi bili su izloženi na OPG-u Pueblo Escondido u Lončarima, gdje je umjetnik i boravio.

Osim toga, uz vodstvo ravnatelja zagrebačkog Nacionalnog muzeja moderene umjetnosti Branka Franceschija, Dodd je obišao izložbu jedan svijet u Providurovoj palači u Zadru, a pred sam odlazak u SAD 9. listopada, održao je predavanje studentima kolegija “Uvod u teoriju umjetnosti” na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti.

Rezidencijalni boravak u sklopu projekta logično se nadovezao na dosadašnji rad ovog umjetnika kojeg inače profesionalno okupiraju teme koje se tiču vodnih resursa, zraka te ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Jedan od Holsappleovih radova izabran je za narednu 5. Nacionalnu procjenu klime u SAD-u u sklopu koje će biti predstavljeno oko 90 djela američkih umjetnika, a koja će se održati krajem ove godine.

Istraživački dio projekta

Izrada instalacije “See Glass Again” dio je projekta kojeg su, osim Udruge za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, vodile i Ekološka udruga Zrmanja i Društvo istraživača mora 20000 milja.

Ove dvije udruge u lipnju 2022. godine surađivale su na čišćenju podmorja Karinskog i Novigradskog mora u sklopu kojeg su ujedno i istraživači iz Društva istraživača mora 20000 milja obavili kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora; Zostera marine, Zostre noltei i Cymodocea nodosa.

Cilj projekta, osim čišćenja kanjona Bijele i podmorja Karinskog i Novigradskog mora, bio je i osvještavanje javnosti o važnosti zaštite morskih livada.

Projekt je odobren kroz natječaj  FLAG-a Tri mora “Mjere 2.1.  potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.”

Niz događaja koji su se održali od 16. rujna do 10. listopada 2023. , podržao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Financijsku potporu je dalo i Srpsko narodno vijeće (SNV), a u organizaciji svih događaja uvelike je pomogao Sportsko penjački klub Paklenica. 

Ostali sudionici: Studenti ALU Split, Studenti ALU Zagreb, NMMU Zagreb, Učenici Srednja Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Erasmus studentska mreža Zadar, Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi, Udruga Dragodid, Udruga Vizura Aperta, Centar za nove medije_kuda.org, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort, OPG Pueblo Escondido, OPG Due di denari Karin Gornji.

Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se odrùava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)