Održana Eko Akcija – #itisnottoolate rijeka Bijela 2023

Festival ekoloogije i umjetnosti, Izlet, radna akcija, sportski i glazbeni program, predstavljanje umjetničke instalacije, te zabava i druženje. Sve to dogodilo se 6. 7. i 8. listopada u kanjonu rijeke Bijele i na OPG-u Pueblo Escondido, koji su označili kraj projekta “It’s not too late”.

 

Nakon prethodnih eko akcija čišćenja kojima je ulaz u kanjon rasterećen 120 kubika raznog otpada i rasutog stakla, završnom akcijom ovaj otpad iskoristio se za instalaciju američkog umjetnika Dodda Holsapplea koji je pet tjedana boravio na imanju Pueblo Escondido u Lončarima.

Prvog dana, u petak, 6. listopada, održana je radionica izrade Holsappleove instalacije, a u blizini imanja tridesetak volentera i penjača uredilli su novo atraktivno boulder penjalište Trbovići.

Navečer, je održana javna prezentacija rada “Kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora: Zostera marina, Zostra noltei, Cymodocea nodosa” koji je rezultat istraživačkog rada Društva istraživača mora 20000 milja u sklopu projekta “IT IS NOT TOO LATE Morske Livade” kojeg je predstavio Hrvoje Čizmek, predsjednik Društva istraživača mora 20000 milja.

Potom je uslijedio razgovor s Doddom Holsappleom tijekom kojeg je predstavljena njegova završena Instalacija “O Prihvaćanju Nepoželjnog – See Glass Again”. Osim autora instalacije, govorili su i Juraj Aras iz Teatra Verrdi iz Zadra i  Marko Simić, predsjednik Udruge Lončari iz Karina Gornjeg.

Večer je nastavljena s food art performansom Bube Bube iz OPG Due di Denari iz Karina Gornjeg i nastupom DJ Grance iz Zadra, koji je potakao sudionike na ples uz biranu alternativnu elektronsku glazbu.

Završna akcija počela je u subotu 7. listopada kada je američki umjetnik kroz svoj live performing art act, završavao posljednja dva segmenta mozaika instalacije uz interakciju i suradnju 120 volontera. S lokaliteta je također prikupljeno 5 tona smeća koje su u vrećama odvezene na deponiji. Popodne istog tog dana bilo rezervirano za šetnje, highline i penjačke aktivnosti u kanjonu Rijeke Bijele. Navečer se druženje nastavilo na OPG-u Pueblo Escondido, uz nastup bendova Bamwise, zatim Munchies Sound System, Heavy Duty SoundSystem i DJ Lasmo.

Druženje se nastavlilo i dan poslije, u nedjelju 8. listopada, uz gledanje i promišljanje angažiranih umjetničkih filmova, kada je predstavljena priča o talijanskom ribaru aktivistu Paolu Fanciulliju i podvodnom muzeju koji je spasio morske cvjetnice. Također, prikazan je art film “IT IS NOT TOO LATE”, Vladimira Mikete koji je na svojstveni način pokrenuo lavinu aktivnosti i raznolike suradnje na ovom području, konkretno dijalog između umjetnosti i ekologije.

Cijelo vrijeme manifestacije sudionici su mogli posjetiti postavku prodajne izložbe Dodda Holsapplea iz Los Angelesa (CA) koji je stvorio ekskluzivnu seriju originalnih umjetničkih djela na temu hrvatske perunike kao vrijedne nacionalne biljke koja je prisutna i u kanjonu rijeke Bijele. 

Hrvatska perunika je dio dugoročnog projekta “Flora Exotica Series” sastavljenog od 30 originalnih umjetničkih djela u povodu izvedbe umjetničke instalacije “See Glass Again – o prihvaćanju nepoželjnog” i projekta “ItIsNotTooLate”.

Radionica je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Akcija je dio projekta odobrenog kroz natječaj  FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1.  potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Niz događaja koji su se održali od 16. rujna do 10. listopada, podržao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Sufinancirano sredstvima:

Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020

SNV Srpsko Narodno Vijeće

Adria Think D.o.o.

Organizacija i produkcija sportskog i kulturnog programa:

Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, Sportsko Penjački klub Paklenica. 

Sudjeluju: Studenti ALU Split, Studenti ALU Zagreb, NMMU Zagreb, Učenici Srednja Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Erasmus studentska mreža Zadar, Sportsko penjački klub Paklenica, SNV, Udruga Lončari, Udruga Ocean Znanja, Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi, Udruga Dragodid, Udruga Vizura Aperta, Centar za nove medije_kuda.org, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort, OPG Pueblo Escondido, OPG Due di denari Karin Gornji.


Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se odrùava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)