Izgrađen dio instalacije “See glass again”

Više od 40 volontera sudjelovalo je u radionici suhozidne gradnje koja se u subotu, 30. rujna,  u sklopu projekta “It’ not too late” održala u na stazi koja vodi prema kanjonu rijeke Bijele. 

Penjači, planinari i lokalni eko aktivisti tako su svojim radom pomogli umjetniku Doddu Holsappleu koji već mjesec dana boravi u Lončarima kako bi napravio umjetničku instalaciju “See glass again”. 

Izgradnju zida uz pomoć suhozidnih tehnika gradnje nadgledao je i stručno vodio Miran Križanić iz Udruge Dragodid, a riječ je o jednoj od zadnjih faza izrade umjetničke instalacije koja će konačno biti dovršena i predstavljena za vikend 6. i 7. listopada. 

Volonteri su tako u svega jedan dan uspjeli sagraditi devetmetarsku konstrukciju koja će poslužiti kao mjesto za druženje posjetitelja rijeke Bijele. 

Uporabom kamena odbačenog pri selekciji komercijalnog benkovačkog kamena ovom radionicom htjelo se i ukazati na golemi problem koji stvara lunarni krajobraz, gdje kave postaju lokaliteti za bacanje i odlaganje klaoničkog, građevinskog i komunalnog otpada od strane nesavjesnih građana.

Nakon prethodnih eko akcija čišćenja kojima je ulaz u kanjon rasterećen 120 kubika raznog otpada i rasutog stakla, rad na čišćenju krajobraza rijeke Bijele ne prestaje. Već idući vikend (6. i 7. Listopada ) održati će se još jedna akcija kojom će se dodatno urediti okoliš oko instalacije. 

Radionica je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Akcija je dio projekta odobrenog kroz natječaj  FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1.  potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Niz događaja koji se održavaju od 16. rujna do 10. listopada, podržava i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Sufinancirano sredstvima:

Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020

SNV Srpsko Narodno Vijeće

Adria Think D.o.o.

Organizacija i produkcija sportskog i kulturnog programa:

Sportsko Penjački klub Paklenica, Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari

Sudjeluju: Studenti ALU Split, Studenti ALU Zagreb, NMMU Zagreb, Učenici Srednja Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Erasmus studentska mreža Zadar, Sportsko penjački klub Paklenica, SNV, Udruga Lončari, Udruga Ocean Znanja, Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi, Udruga Dragodid, Udruga Vizura Aperta, Centar za nove medije_kuda.org, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort, OPG Pueblo Escondido, OPG Due di denari Karin Gornji.

Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se održava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)