Projekt #itisnottoolate Morske Livade je finalist New European Bauhaus Champions 2024 u kategoriji Reconnecting with nature.

Pozivamo vas da glasanjem na platformi New European Bauhaus od 6 do 27. ožujka podržite projekt u osvajanju glavne nagrade.

Projekt #itisnottoolate Morske Livade jedini hrvatski projekt izabran je među 50 finalista u konkurenciji 530 projekata iz cijele Europe. Javno glasanje traje od 6. do 27. ožujka – vašim glasom možete pomoći da naš projekt, a s njim i Karin, Obrovac i Zadar postanu Novi europski Bauhaus Prvaci.
Samo jedan projekt u natjecateljskoj skupini A „Prvaci novog europskog Bauhausa”, posvećenoj postojećim i dovršenim projektima s jasnim i pozitivnim rezultatima, bit će nagrađen po broju glasova koje dobije na platformi NEB Prizes, dok će stručni ocjenjivački sud nagraditi po jednog pobjednika i drugoplasiranog u svakoj od četiri kategorije: Ponovno povezivanje s prirodom, Vraćanje osjećaja pripadnosti, Davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije, Oblikovanje kružnog industrijskog ekosustava i potpora razmatranju životnog ciklusa. 
U natjecateljskoj skupini B „Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa” bit će nagrađeni koncepti mladih talenata u dobi do 30 godina. Koncepti mogu biti na različitim razinama razvoja, od ideja s jasnim planom do razine prototipa. 
U petak, 12. travnja, u Bruxellesu na Festivalu novog europskog Bauhausa, održat će se i dodjela nagrada, prepoznajući projekte, dizajne i ideje usklađene s predanošću pokreta za oblikovanjem održive, lijepe i uključive budućnosti za Europu. 20 pobjednika iz cijele Europe i šire bit će dodijeljeno ove godine na službenoj ceremoniji (NEB Prizes 2024 Awards Ceremony). 

U blizini puta za selo Lončari (Karin Gornji), na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana “See Glass Again”. Nastao kao rezultat projekta #itisnottoolate Morske Livade (čiji je nositelj Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari), ovaj rad promjera devet metara predstavlja najveću umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj su izradi sudjelovale stotine ljudi.
Izrada instalacije “See Glass Again” rezultat je niza eko akcija, koje su, osim Udruge za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, vodile i udruga Eko Zrmanja i Društvo istraživača mora 20000 milja. Od 2020. do 2022. provedene su akcija čišćenja podmorja Karinskog i Novigradskog mora, kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora, te tri akcije čišćenja kanjona rijeke Bijela, u kojima su volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili 120 kubika staklenog otpada, kao i pet tona okolnog smeća.
Cilj projekta, osim čišćenja kanjona Bijele i podmorja Karinskog i Novigradskog mora, bio je i osvještavanje javnosti o važnosti zaštite morskih livada. Tako je sakupljeni stakleni otpad poslužio kao materijal za izradu umjetničke instalacije u obliku prstena s mozaikom jegulje, kojom je prostor ilegalnog odlagališta otpada tijekom rujna 2023. transformiran u vidikovac, mjesto susreta i razgovora. Osim Holsapplea, u izradi su sudjelovali lokalni mještani, volonteri, penjači i planinari, pa je tako umjetničko djelo, osim umjetnikovog, dobilo i potpis svih onih koji su sudjelovali u javnim događanjima projekta. 
Niz javnih događaja koji su se održali od 16. rujna do 10. listopada 2023., podržao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

U organizaciji svih događaja uvelike je pomogao Sportsko penjački klub Paklenica. 
Ostali sudionici: studenti ALU Split, studenti ALU Zagreb, NMMU Zagreb, Erasmus studentska mreža Zadar, Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi, Udruga Dragodid, Udruga Vizura Aperta, Udruga Kamene babe, Centar za nove medije_kuda.org, Udruga Karin Resort, OPG Pueblo Escondido, OPG Due di denari Karin Gornji, Građevinski fakultet u Rijeci, Institut für Baukonstruktion – TU Dresden, ReStruct Group – TU Delft

Sufinancirano sredstvima:
Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kroz natječaj FLAG-a “Tri mora” za Mjeru 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja
SNV Srpsko Narodno Vijeće
Adria Think d.o.o.
Mjesni Odbor Karin Gornji
Natura Jadera 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH
Zaklada Kultura Nova
Kamen Amadeus

Pogledajte dokumentarni film ili kratki video pa se upoznajte sa projektom

Više o projektu https://morskelivade.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)