Predavanje Dodda Holsapplea

Američki umjetnik Dodd Holsapple je predstavio svoju instalaciju Sea Glass Again kreiranu od krhotina staklenog otpada pokraj kanjona rijeke Bijele, nastalu u sklopu projekta „IT IS NOT TOO LATE“.

Predavanje i razgovor s umjetnikom održan je u sklopu kolegija Uvod u teoriju umjetnosti u Velikoj predavaonici ALU Zagreb, 9. listopada 2023., u 19 sati. 

O umjetniku:

Dodd Holsapple,  vizualni umjetnik  iz Los Angelesa, stvara jedinstvena suvremena vizualna umjetnička djela u širokom spektru medija. 

Radio je na inovativnim i nadaleko popularnim djelima poput  Living Sculpture the View Planter Series koji su opširno objavljeni, izloženi i predstavljeni u televizijskom dokumentarcu o novoj suvremenoj skulpturi i arhitekturi. 

Dodd je producirao nekoliko javnih umjetničkih instalacija fokusiranih na ekološku svijest te zapaženih samostalnih i grupnih izložbi na sveučilištima, u muzejima i galerijama. Sudjelovao u podcastima koji se temelje na zaštiti okoliša te je prikazao događaj slikanja uživo u Budman studiju u Kaliforniji. 

Dodd je objavio inovativnu NFT seriju pod nazivom Seeds To Smoke 2022. Doddovi radovi bit će prikazani kada senat USA bude ove godine tijekom NCA5 konferencije odlučivao o klimatskim politikama.

O umjetničkoj instalaciji SEE GRASS AGAIN

Holsapple je 8 rujna postao jedanaesti stanovnik Lončara gdje trenutno radi na umjetničkoj instalaciji za čiju izradu koristi staklo koje je prikupljeno u dvije volonterske eko akcije čišćenja kanjona rijeke Bijele tokom 2020. i 2022. godine.

Njegov rad izabran je među ukupno 46 prijava koje su stigle iz više zemalja.

Skupljeni stakleni otpad Holsapple će upotrijebiti kako bi kreirao suhozid na kojem je mozaik jegulje u obliku prstena koji će činiti prostor za sjedenje, druženje ili razgovor. Njegov boravak na OPG Pueblo Escondido kroz rezidencijalni boravak “Umjetnost za okoliš i prirodu” pratit će javni događaji i radionice u suradnjii sa drugim udrugama i institucijama koji će biti na vrijeme najavljeni. 

Doddov prijedlog predstavlja metamorfozu staklenog otpada u vidikovac, toponim u krajoliku i mjesto za okupljanje s umjetničkom intervencijom, koja pak ima i upotrebnu funkciju odmorišta u obliku klupe.

Inspiracija za izradu cirkularne forme proizilazi iz drevnih historijskih izvora (zmija, zmaj, gušter), a prijedlogom se ističe ciklična energetska i simbolička spiritualna regeneracija, u ovom slučaju uklopljena u autentičan lokalni kontekst kroz kružni oblik s ilustracijom jegulje koja je karakteristična za područje Tri Mora.

Naime, europska jegulja (koju lokalno stanovništvo naziva ugorom) je životinja važna u suživotu s mještanima koji su je koristili u gusternama kao pročišćivača vode.

Uzimali su je u kišnom periodu kad izlazi iz mora i kreće se po mokroj travi. Ubacili bi je u gusternu kako bi pojela nametnike koji bi se pojavili u sakupljenoj kišnici. 

Umjetnička instalacija dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda.

Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se odrùava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)