Predstavljena umjetnička instalacija “See Glass Again”

Pobjednički rad međunarodnog natječaja “O prihvaćanju nepoželjnog”, instalacija naziva “See glass again” autora Dodda Holsapplea (SAD), predstavljan je u subotu, 29. travnja na OPG-u Pueblo Escondido u Lončarima.

Holsapple će u rujnu i listopadu ove godine postati jedanaesti stanovnik tog mjesta gdje će raditi na umjetničkoj instalaciji za čiju će izradu iskoristiti više od tonu i pol stakla koje je prikupljeno u dvije volonterske eko akcije čišćenja kanjona rijeke Bijele tokom 2020. i 2022. godine.

Njegov rad izabran je među ukupno 46 prijava koje su stigle iz više zemalja.

Skupljeni stakleni otpad Holsapple će upotrijebiti kako bi kreirao suhozid na kojem je mozaik jegulje u obliku prstena koji će činiti prostor za sjedenje, druženje ili razgovor. Njegov boravak na OPG Pueblo Escondido kroz rezidencijalni boravak “Umjetnost za okoliš i prirodu” pratit će javni događaji i radionice u suradnjii sa drugim udrugama i institucijama koji će biti na vrijeme najavljeni. 

Kustoski tim koji čine Davorka Perić (Vizura Aperta) te Zoran Pantelić za pobjednički prijedlog kaže kako predstavlja metamorfozu staklenog otpada u vidikovac, toponim u krajoliku i mjesto za okupljanje s umjetničkom intervencijom, koja pak ima i upotrebnu funkciju odmorišta u obliku klupe.

Osim Perić i Pantelića, u prezentaciji projekta su sudjelovali i sam Holsapple, Jagoda Cupać (Udruga Kamene Babe), Juraj Aras (Teatro VeRRdi) te inicijator projekta Marko Simić (OPG Pueblo Escondido, Lončari).

Inspiracija za izradu cirkularne forme proizilazi iz drevnih historijskih izvora (zmija, zmaj, gušter), a prijedlogom se ističe ciklična energetska i simbolička spiritualna regeneracija, u ovom slučaju uklopljena u autentičan lokalni kontekst kroz kružni oblik s ilustracijom jegulje koja je karakteristična za područje Tri Mora.

SEE GRASS AGAIN - NSTALATION

Naime, europska jegulja (koju lokalno stanovništvo naziva ugorom) je životinja važna u suživotu s mještanima koji su je koristili u gusternama kao pročišćivača vode.

Uzimali su je u kišnom periodu kad izlazi iz mora i kreće se po mokroj travi. Ubacili bi je u gusternu kako bi pojela nametnike koji bi se pojavili u sakupljenoj kišnici. 

Umjetnička instalacija dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda.

O umjetniku:

Dodd Holsapple,  vizualni umjetnik  iz Los Angelesa, stvara jedinstvena suvremena vizualna umjetnička djela u širokom spektru medija. 

Radio je na inovativnim i nadaleko popularnim djelima poput  Living Sculpture te Viev Planter Series koji su opširno objavljeni, izloženi i predstavljeni u televizijskom dokumentarcu o novoj suvremenoj skulpturi i arhitekturi. 

Dodd je producirao nekoliko javnih umjetničkih instalacija fokusiranih na ekološku svijest te zapaženih samostalnih i grupnih izložbi na sveučilištima, u muzejima i galerijama. Sudjelovao u podcastima koji se temelje na zaštiti okoliša te je prikazao događaj slikanja uživo u Budman studiju u Kaliforniji. 

Dodd je objavio inovativnu NFT seriju pod nazivom Seeds To Smoke 2022. , te ove godine planira imati izložbu u Berlinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)