Prvomajska akcija i druženje u kanjonu rijeke Bijele

Nakon ekološke akcije tijekom koje su volonteri u listopadu protekle godine prikupili 120 kubika otpada u kanjonu rijeke Bijele, u subotu 29. travnja na tom će se mjestu organizirati radna akcija uz dodatak uranjenog prvomajskog slavlja. 

Udruga Lončari u suradnji s Markacionističkom sekcijom PD Paklenica i Sportsko-penjačkim klubom Paklenica ovog puta poziva sve zaljubljenike u prirodu da vreće, lopate i „karijole“ zamijene sa škarama i pilom kako bi se očistio i oživio stari put kojim su se mještani sela Lončari koristili za opskrbu vodom na izvoru rijeke Bijele.

Osim radne akcije, organizatori su pripremili i predstavljanje umjetničke instalacije “See Glass Again” umjetnika Dodda Holsapplea iz Santa Monica (CA) USA koja je pobijedila na natječaju “O Prihvaćanju Nepoželjnog”.

Holsapple, koji će boraviti u Lončarima u listopadu ove godine kako bi realizirao svoju instalaciju, povezati će se s publikom putem videolinka, a o pobjedničkom radu pričati će Jagoda Cupać (Kamene Babe, Dresden), Davorka Perić (Vizura Aperta, Zagreb), Juraj Aras, (Teatro Verrdi Zadar), Zoran Pantelić, (Kuda.org, Novi Sad) te Marko Simić (Udruga Lončari, Karin Gornji).

Okupljanje markacionista i volontera predviđeno je u 9 sati u selu Lončari na početku zapuštene staze kojom su se mještani spuštali u kanjon po vodu, a ručak za sve sudionike bit će gotov u 13 sati.

Nakon popodneva ispunjenog sportsko-rekreacijskim aktivnostima u kanjonu rijeke Bijele, na OPG-u Pueblo Escondido u 19 sati održat će se predstavljanje umjetničkog rada Dodda Holsapplea. Prisutni će, uz večeru koja će se poslužiti u 20 sati, moći uživati i u ponudi lokalnih proizvođača sa zanatske tržnice.

Glazbeni program počinje u 22 sata s nastupom grupe Antenat, a nastavlja se do jutra uz Selektor duo Flico & Kiwi te DJ After Nevena.

Donacija za program iznosi 5 eura.

Događaj je dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)