Odabran pobjednički rad međunarodnog natječaja “O prihvaćanju neželjenog”

Nakon što je na natječaj “O prihvaćanju neželjenog” stiglo više od 46 prijava iz cijelog svijeta, umjetnički žiri odabrao je prijedlog See glass again kao pobjednički rad čija će se realizacija odvijati u listopadu 2023. u Lončarima, a čiji je autor Dodd Holsapplea iz Santa Monice (USA). 

Holsapple će tako na pet tjedana postati jedanaesti stanovnik tog mjesta gdje će raditi na umjetničkoj instalaciji za čiju će izradu iskoristiti više od tonu i pol stakla koje je prikupljeno u dvije volonterske eko akcije čišćenja kanjona rijeke Bijele u 2020. i 2022. godini. 

Sakupljeni stakleni otpad Holsapple će upotrijebiti kako bi kreirao suhozid na kojem je mozaik jegulje u obliku prstena koji će činiti prostor za sjedenje, druženje ili razgovor. 

Njegov boravak na OPG Pueblo Escondido pratit će javni događaji i radionice koji će biti na vrijeme najavljeni.

Kustoski tim koji čine Davorka Perić te Zoran Pantelić za pobjednički prijedlog kaže kako  predstavlja metamorfozu staklenog otpada u vidikovac, toponim u krajoliku i mjesto za okupljanje s umjetničkom intervencijom, koja pak  koja ima i upotrebnu funkciju odmorišta u obliku klupe. 

Inspiracija za izradu cirkularne forme proizilazi iz drevnih historijskih izvora (zmija, zmaj, gušter), a prijedlogom se ističe ciklična energetska i simbolička spiritualna regeneracija, a u ovom slučaju uklopljena u autentičan lokalni kontekst kroz kružni oblik s ilustracijom jegulje koja je karakteristična za područje Tri Mora.

Naime, europska jegulja je životinja važna u suživotu s mještanima koji su je koristili u gusternama kao pročišćivača vode.  Uzimali su je u kišnom periodu kad  izlazi iz mora i kreće se po mokroj travi. Ubacili bi je u gusternu kako bi pojela  nametnike koji bi se pojavili u sakupljenoj kišnici. 

Europska je jegulja sudionik zanimljivog i održivog procesa, veza morskog i kopnenog eko sustava. Potiče iz familije Jegulja, stanovnik je rijeka i mora, te stanuje u Karinskom, Novigradskom i Starigradskom moru upravo zbog postojanja triju rijeka: Rijeke Bijele, Zrmanje i Karišnice koje se ulijevaju u more.

O umjetniku:

Dodd Holsapple,  vizualni umjetnik  iz Los Angelesa, stvara jedinstvena suvremena vizualna umjetnička djela u širokom spektru medija. 

Radio je na inovativnim i nadaleko popularnim djelima poput  Living Sculpture te Viev Planter Series koji su opširno objavljeni, izloženi i predstavljeni u televizijskom dokumentarcu o novoj suvremenoj skulpturi i arhitekturi. 

Dodd je producirao nekoliko javnih umjetničkih instalacija fokusiranih na ekološku svijest te zapaženih samostalnih i grupnih izložbi na sveučilištima, u muzejima i galerijama. Sudjelovao u podcastima koji se temelje na zaštiti okoliša te je prikazao događaj slikanja uživo u Budman studiju u Kaliforniji. 

Dodd je objavio inovativnu NFT seriju pod nazivom Seeds To Smoke 2022. , te ove godine planira imati izložbu u Berlinu.

O projektu:

Ekološki projekt IT IS NOT TOO LATE u svom fokusu ima morske livade i njihov značaj za ukupni ekosustav, na prvi pogled i nepoželjne elemente u našem okruženju. Iz tog razloga nam je transfer znanja  poznavatelja uloge morskih livada za eko sustav i kvalitetu života riba značajan kako bi promijenili svijest ljudi i percepciju ovog prirodnog fenomena. Naime, znanje da 1 % morskih cvijetnica u udio mora stvara 12% kisika koje dobivamo od mora može povezati stanovnike, udruge i sve zainteresirane sudionike s ciljem čuvanja eko sustava.  Projekt se bavi promjenom percepcije morskih livada,  njezine valorizacije i zaštite. Osim toga, u fokusu projekta bilo je uklanjanje značajnog dijela onečišćenja s područja sliva rijeke Bijele, prilikom kojeg je već sakupljena 1.5 tona staklenog otpada. Staklo će poslužiti kao resurs za izradu umjetničke intervencije, koja će biti postavljena na javnom prostoru i tako  trajno ukazivati na problem onečišćenja okoliša.

Izrada umjetničke instalacije je dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupno dodijeljena sredstva projektu iznose 25.084,61 eura. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)