Održana prvomajska akcija u kanjonu rijeke Bijele

Više od 80 volontera sudjelovalo je u akciji uređivanja istočnog prilaza kanjonu rijeke Bijele koja se 29. travnja održala u organizaciji Sportsko-penjačkog kluba Paklenica, Udruge Lončari i Markacionističke sekcije PD Paklenica.

Prvomajsko druženje u Karinu Gornjem rezultiralo je s tri nova postavljena penjačka smjera te s jednim kilometrom obnovljene i označene staze koja vodi do rijeke Bijele.

Stari put koji su koristili mještani Lončara kako bi se opskrbili vodom iz izvora Bijele tako je dobio novo ruho.

Nakon popodneva ispunjenog sportsko-rekreacijskim aktivnostima u kanjonu, na OPG-u Pueblo Escondido u Lončarima održala se prezentacija instalacije Dodda Holsapplea koji je izabran kao pobjednički rad međunarodnog natječaja “O prihvačanju neželjenog”.

Više stotina ljudi koji su se okupili u Lončarima imali su priliku kupiti proizvode lokalnih proizvođača, a cijeli događaj upotpunjen je nastupom grupe Antenat, Selektor duo Flico & Kiwi te DJ After Neven.

Sudjelujelovali su: Sportsko Penjački klub Paklenica; Markacistička Sekcija PD Paklenica; Udruga Lončari; Natura-jadera Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije; Zadarko, web & graphic design print; Umjetnička organizacija Teatro Verrdi; Udruga Vizura Aperta; Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort; OPG Pueblo Escondido, FERAL-TOURS D.O.O., Tomo Župan sa bagerom u postavljanu Table Natura 2000.

Događaj je dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)