Dodd Holsapple stiže ovaj tjedan u Lončare

Dodd Holsapple, američki umjetnik koji će kalifornijsku Santa Monicu na mjesec dana zamijeniti s Bukovicom, u rezidenciju u OPG Pueblo Escondido u Lončarima stiže u petak, 8.rujna. 

Kao umjetnik čiji je umjetničko rješenje Sea Glass Again odabrano kao najbolje u sklopu međunarodnog natječaja “O prihvaćanju neželjenog” , Holsapple će u narednim tjednima sudjelovati u nizu aktivnosti u sklopu projekta It’s not too late.

Stakleni otpad  koji je sakupljen u više eko akcija na području kanjona rijeke Bijele Holsapple će upotrijebiti kako bi kreirao suhozid na kojem je mozaik jegulje u obliku prstena, i koji će činiti prostor za sjedenje, druženje ili razgovor. 

“Kreativno razvijajući koncept projekta, razmatrao sam kako najbolje iskoristiti prikupljeni stakleni otpad u javnoj umjetničkoj instalaciji. Teško pitanje je kako se reciklirani stakleni ostaci mogu učinkovito koristiti u umjetnosti, a da se pritom održi duh zaštite okoliša i javne umjetnosti. Usredotočio sam se na dizajn koji bi izbjegao stvaranje otpada li korištenje procesa koji je rasipan ili zahtijeva dodatne značajne resurse”, rekao je Holsapple za portal Morske livade.

Dodd Holsapple umjetnik je koji stvara jedinstvena suvremena vizualna umjetnička djela u širokom spektru medija. Kako kaže, i ranije je radio sa staklom u svom kiparskom radu. 

“Na početku svoje profesionalne umjetničke karijere umotao sam žive biljke i organske materijale u staklene ploče stvarajući zidna živa skulpturalna djela. Ovo je ipak prvi put da ću stvarati javna umjetnička djela sa prikupljenim krhotinama stakla”, kaže Holsapple i naglašava da su ekologija, ekološka svijest i pitanja povezana s klimom okosnica radova koje stvara. 

Teme koje ga profesionalno okupiraju tiču se vodnih resursa, zraka te ugroženih vrsta. Njegov rad prepoznat je na razini SAD-a te je tako izabran za narednu 5. Nacionalnu procjenu klime u SAD-u. 

“Peta godišnja procjena klime u SAD-u zakazana je za kasnu jesen 2023. Koliko sam shvatio, ovo je prva godina u kojoj su od umjetnika tražili da predaju umjetnička djela vezana uz ekološke teme i ekološku svijest. Razmišljanja koja podupiru ovu ideju su uključivanje originalnih kreativnih vizualnih umjetničkih djela u raspravu o klimatskoj svijesti kako bi se dodatno naglasila važnost poruke. Otprilike 90 umjetnika bit će predstavljeno u raspravi o klimi. Nadajmo se da će poruka snažno odjeknuti”, poručio je budući stanovnik Lončara. 

Doddov boravak pratit će niz javnih događanja o kojima ćemo čitatelje obavijestiti na vrijeme.

O projektu:

Ekološki projekt IT IS NOT TOO LATE u svom fokusu ima morske livade i njihov značaj za ukupni ekosustav, na prvi pogled i nepoželjne elemente u našem okruženju. Iz tog razloga nam je transfer znanja  poznavatelja uloge morskih livada za eko sustav i kvalitetu života riba značajan kako bi promijenili svijest ljudi i percepciju ovog prirodnog fenomena. Naime, znanje da 1 % morskih cvijetnica u udio mora stvara 12% kisika koje dobivamo od mora može povezati stanovnike, udruge i sve zainteresirane sudionike s ciljem čuvanja eko sustava.  Projekt se bavi promjenom percepcije morskih livada,  njezine valorizacije i zaštite. Osim toga, u fokusu projekta bilo je uklanjanje značajnog dijela onečišćenja s područja sliva rijeke Bijele, prilikom kojeg je već sakupljena 1.5 tona staklenog otpada. Staklo će poslužiti kao resurs za izradu umjetničke intervencije, koja će biti postavljena na javnom prostoru i tako  trajno ukazivati na problem onečišćenja okoliša.

Izrada umjetničke instalacije je dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“. 

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru “Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupno dodijeljena sredstva projektu iznose 25.084,61 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)