Eko akcija Gdje Zrmanja Ljubi More #itisnottoolate

Poziv na tradicionalnu ekološku akciju pod nazivom „Gdje Zrmanja ljubi more 2022“ koja se ove godine organizira u sklopu projekta #itIsNotTooLate, u Maslenici na rivi , u subotu 25.06.2022. godina s početkom u 9.00 h

Područje Novigradskog i Karinskog mora predstavlja poseban i jedinstven ekosustav koji ima ogroman ekološki i ekonomski potencijal. Kako bi se promoviralo i dodatno osvijestilo održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa prostora Novigradskog i Karinskog mora te rijeke Zrmanje, u sklopu projekta „It is not too late – Morske livade Zostera Marina, Zostera Noltei, Cymodocea Nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, provode se informativne kampanje osvješćivanja javnosti o potencijalima i jedinstvenosti prostora.
Jedna od informativnih kampanja je i akcija čišćenja podmorja i obale Novigradskog mora te rijeke Zrmanje pod nazivom „Gdje Zrmanja ljubi more 2022“, kako bi se udruge, građani i lokalna vlast zajedno ujedinili u čišćenju i zaštiti rijeke Zrmanje i Novigradskog mora kao važnog prirodnog resursa i promovirali održivi razvoj tog područja.
Akcija će se započeti u subotu, 25. lipnja 2022. godine u Maslenici na rivi od kuda će ronioci i volonteri biti raspoređeni na lokacije duž obale Novigradskog mora i ušća rijeke Zrmanje.Sakupljeni i odvojeni otpad stakla iskoristit će se kao resurs međunarodnog javnog poziva za umjetnike i umjetničke kolektive “O PRIHVAĆANJU NEPOŽELJNOG
Kako bi se građani, udruge i predstavnici lokalne vlasti još dodatno zbližili i umrežili u zajedničkom cilju transparentnog i održivog razvoja navedenog područja, nakon zajedničke akcije čišćenja je planirano večernje druženje svih volontera/prijatelja/suradnika.
Projekt u iznosu od 189.220,49 kn odobren je kroz natječaj FLAG-a Tri mora za odabir projekata Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.
Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, dok su partneri na projektu Ekološka udruga Zrmanja i Društvo istraživača mora 20000 milja.

Veselimo se vašem dolasku!

EKO AKCIJA JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE IZ EUROPSKOG FONDA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)