NAJAVA: Predstavljanje instalacije, istraživačkog rada i završetak projekta “It’s not too late”

Izlet, radna akcija, predstavljanje umjetničke instalacije te zabava i druženje. Sve to uključuje program koji će se 6. 7. i 8. listopada održati u kanjonu rijeke Bijele te na OPG Pueblo Escondido, a koji označava kraj projekta “It’s not too late”.

Nakon prethodnih eko akcija čišćenja kojima je ulaz u kanjon rasterećen 120 kubika raznog otpada i rasutog stakla, završnom akcijom će se otpad iskoristiti za  instalaciju američkog umjetnika Dodda Holsapplea koji već neko vrijeme boravi u Lončarima.

Program počinje u petak, 6. listopada, u 9 sati radionicom izrade Holsappleove instalacije s ručkom koji je predviđen u 14 sati. U 15 sati počet će radovi na uređenju novog boulder penjališta Trbovići (kraj Lončara).

Navečer, s početkom u 19 sati, održat će se javna prezentacija rada “ Kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora: Zostera marina, Zostra noltei, Cymodocea nodosa” koji je rezultat istraživačkog rada Društva istraživača mora 20000 milja u sklopu projekta “IT IS NOT TOO LATE Morske Livade”. 

Rad će predstaviti Hrvoje Čizmek.

Slijedi razgovor s Doddom Holsappleom tijekom kojeg će on prezentirati svoj rad i boravak u Lončarima. Osim autora instalacije, govorit će i  Jagoda Cupać, Kamene Babe (Dresden), Davorka Perić, Vizura Aperta, (Zagreb), Juraj Aras, Teatro Verrdi (Zadar), Marko Simić, Lončari (Karin Gornji).

Večer završava sa  food art performansom Bube Bube iz OPG due di denari (Karin Gornji) te nastupom DJ Grancea.

Završna akcija počinje u subotu 7.10 u 9 sati, a radit će se do 14 sati kada je osiguran ručak za sve izletnike.

Popodne je rezervirano za kupanje i penjačke aktivnosti u kanjonu rijeke Bijele, a navečer se druženje nastavlja na OPG Pueblo Escondido gdje će se lokalni proizvođači predstaviti svoje eko proizvode. 

Večera je predviđena za 20 sati, nakon čega slijedi nastup bendova  Munchies Sound System – Roots, Reggae, Dub humble, Bamwise, Bellyfull

Druženje se nastavlja dan poslije, u nedjelju 8. listopada,  uz gledanje i promišljanje angažiranih umjetničkih filmova – priča  talijanskom ribaru aktivistu Paolu Fanciulli i podvodnom muzeju koji je spasio morske cvjetnice te art film “IT IS NOT TOO LATE” Vladimira Mikete koji je na svojstvene način pokrenuo lavinu aktivnosti ii raznolike suradnje odnosno dijalog između umjetnosti i ekologije.

Radionica je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Akcija je dio projekta odobrenog kroz natječaj  FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1.  potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Niz događaja koji se održavaju od 16. rujna do 10. listopada, podržava i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Sufinancirano sredstvima:

Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo

FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020

SNV Srpsko Narodno Vijeće

Adria Think D.o.o.

Organizacija i produkcija sportskog i kulturnog programa:

Sportsko Penjački klub Paklenica, Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari

Sudjeluju: Studenti ALU Split, Studenti ALU Zagreb, NMMU Zagreb, Učenici Srednja Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Erasmus studentska mreža Zadar, Sportsko penjački klub Paklenica, SNV, Udruga Lončari, Udruga Ocean Znanja, Umjetnička organizacija Teatro VeRRdi, Udruga Dragodid, Udruga Vizura Aperta, Centar za nove medije_kuda.org, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort, OPG Pueblo Escondido, OPG Due di denari Karin Gornji.

Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se održava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)