NAJAVA: Radionica suhozidne gradnje

Nakon radionice odvajanja stakla po bojama koja se pri dolasku umjetnika Dodda Holsapplea održala na OPG Peublo Escondio u Lončarima, rad na umjetničkoj instalaciji koja će biti smještena u blizini rijeke Bijele se nastavlja. 

Holsapple će biti dio radionice suhozidne gradnje koja će se održati u subotu 30. rujna na prilazu kanjonu rijeke Bijele. Dio je to izrade njegove umjetničke instalacije koja će se, osim suhozida, sastojti i od mozaika od stakla prikupljenog u eko akcijama, a zajedno će činiti prostor za sjedenje, druženje i razgovor. 

Radionicu će voditi članovi udruge Dragodid koji će podučavati o korišenju tradicionalnih tehnika gradnje. 

Upotreba suhozida u umjetničkoj instalaciji ima za cilj njegovanja i vrednovanja suhozidne gradnje kao kulturne baštine, ali i poticanje na njihovu daljnju obnovu i vrednovanje u turističkom smislu.

Osim praktičnog, tu je i edukativni dio programa usmjeren ka informiranju lokalnog stanovništva i posjetitelja o vrijednostima prirodne i kulturne baštine. Za sve sudionke osiguran je topli obrok.

Uporabom kamena odbačenog pri selekciji komercijalnog benkovačkog kamena ovom radionicom želi se  ukazati na golemi problem koji stvara lunarni krajobraz, gdje kave postaju lokaliteti za bacanje i odlaganje klaničkog, građevinskog i komunalnog otpada od strane nesavjesnih građana.

Radionica je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Akcija je dio projekta odobrenog kroz natječaj  FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1.  potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Manifestaciju #itIsNotTolate Rijeka Bijela 2023, koja se odrùava od 16 Rujna do 10 Listopada, podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)