NAJAVA: Ekološka akcija “Rijeka Bijela #itIsNotTooLate 2022”

Dvije godine nakon što je održana prva akcija čišćenja okoliša rijeke Bijele, ekološki aktivisti iz Gornjeg Karina opet pozivaju volontere da im se pridruže u novoj akciji koja će se održati u subotu 8. listopada 2022.

Naziv programa ”It is not too late Rijeka Bijela 2022.” ujedno je i poruka koju organizatori (Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, Ekološka udruga Zrmanja te Društvo istraživača mora 20000 milja) još jednom akcijom žele poslati – nikad nije kasno za zaštitu prirodnih bogatstava kao najvažnijeg resursa koji imamo. Budući da rijeku Bijelu i dalje okružuje otpad koji se godinama dovozio, te da se problemom istog gotovo pa nitko ne bavi, nikad nije kasno za još jednu akciju čišćenja.

Akcija je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišenja rijeke Zrmanje.

Plan i program

Okupljanje sudionika predviđeno je u 9 sati na dužini od jednog kilometara uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele.

Jedan dio staze prekriven je tonama stakla koje se godinama nepropisno odlagalo staklo. Sakupljeni i odvojeni otpad stakla iskoristit će se kao resurs u sklopu otvorenog međunarodnog javnog poziva za umjetnike i umjetničke kolektive “O PRIHVAĆANJU NEPOŽELJNOG

Čistit će se zapadni prilaz izvor rijeke Bijele, a nakon nakon zajedničke akcije čišćenja je planirano večernje druženje svih volontera/prijatelja/suradnika.

Posebnosti rijeke Bijele

Rijeka Bijela je hidrogeološki fenomen koji izvire na oko 300 mnv, i čiji je kanjon dio zaštićenog područja Natura 2000.

Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje.

 Izvor rijeke je špilja bogata živim organizmima – skakavcima, paucima, šišmišima i drugim životinjama, a te se na cijelom području nalaze mnogobrojne ugrožene, endemične i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karinskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

OVAJ TEKST JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE IZ EUROPSKOG FONDA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO

OVAJ TEKST JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE IZ EUROPSKOG FONDA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)