NAJAVA: ITISNOTTOOLATE Zadar – Radionica o društvenoj transformaciji i održivom razvoju zadarskog zaleđa

OPG Pueblo Escondido u naselju Lončari iznad Karina Gornjeg u petak 7.listopada bit će domaćin radionice naziva NoLo – (North of Loreto) VS North East of Zadar koju će voditi Francesco Cavalli, osnivač agencije LeftLoft i Udurge BLU (breeding and learning unit) iz Milana. 

Francesco nam donosi iskustva i pozitivan primjer društvene transformacije kvarta NoLo, prve brendirane četvrti u Milanu koja je prije toga bila zapuštena i prepuštena propadanju. 

Upravo je Cavalli zaslužan za osmišljavanje imena novog kvarta u kojem su se rodile brojne inicijative za poboljšanje prostora, uključujući i ideju kvartovskog bijenala suvremene umjetnosti BienNoLo. 

Više o samoj incijativi možete pročitati ovdje

Misija je radionice kroz  Franceskovo iskustvo i predavanje otvoriti komunikacijski kanal među zainteresiranim grupama i pojedincima u formi multidisciplinarnog skupa građana. Cilj je okupljanja stvoriti zajedničku platformu za poboljšanje kulture življenja zadarskog zaleđa koja dolazi bottom up, odnosno, od građana prema institucijama. 

Uz Cavallija, razgovoru će prisustvovati i Juraj Aras, voditelj Teatra Verrdi, Marko Simić iz OPG-a Pueblo Escondido, a raspravu će moderirati novinarka Melita Vrsaljko. Događaj počinje u 18 sati, a održat će se na adresi Lončari 1. 

O radionici:

Zadarsko zaleđe svojim potencijalom predstavlja multikulturalnu dinamičku oprugu,  svojevrstan melting pot različitih tendencija koje bi, zajednički oblikovanom inicijativom, mogle stvarati sadržaje za dobrobit šire društvene zajednice. 

Različita osobna iskustva, bez obzira na različite formate djelovanja, međusobnom kreativnom interakcijom mogu stvoriti sinergijski učinak i tako multiplicirati kvalitetne pomake u zajednici. 

Polazišna točka razvoja ove inicijative je mapiranje potreba i potencijala zadarskog zaleđa kao kvalitetno organiziranog prostora u aspektima kulture, infrastrukture, obnovljive energije i proizvodnje hrane na principima ekologije, (samo)održivosti, uključivosti, solidarnosti i zajedništva pojedinca i grupa, odnosno, svih zainteresiranih za razvoj harmoničnog i ekonomski stabilnijeg života te odnosa prema zajednici – prirodi i društvu. 

Osim potrebe organizacije boljeg života zadarskog zaleđa, ova inicijativa želi produbiti ekonomsku i kulturnu dinamiku između Zadra i njegovog zaleđa na dobrobit svih građana Zadarske županije i njenih gostiju. 

O predavaču:

Francesco Cavalli je dizajner s 25 godina iskustva u području vizualnih komunikacija i stvaranja brenda. Jedan je od osnivača agencije Leftloft, kreativnog studija koji je s radom počeo 1997. godine u Milanu, da bi se 2009. godine proširio sa uredom otvorenim u New Yorku. 

Cavalli i kolege radili su na više od 1200 lokalnih i međunarodnih projekata te surađivali s nekim od najprepoznatljivijih talijanskih tvrtki i institucija, poput Moleskine i FC Internazionale. 

Godine 2015. Cavalli je pokrenuo Luft, think tank unutar studija posvećen razvoju istraživačkih projekata i kreativnom razmišljanju. 

 Bio je gostujući profesor vizualnog dizajna na Sveučilištu Politecnico. 

Francesco Cavalli i  Marko Simić zajedno su u suradnji s drugim dizajnerima osnovali udrugu “Ministero della grafica” preko koje su organizirali bijenale grafike u Umbriji te niz  izložbi i performansa od Milana do New Yorka.

Francesco danas živi u Genovi gdje pokreće projekt BLU Breeding and Learning unit, platformu koja za cilj ima revitalizirati genovljanski teritorij u kulturnom aspektu. 

Ukoliko želite sudjelovati na radionici, potvrditi svoj dolazak možete na ovom linku

OVAJ TEKST JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE IZ EUROPSKOG FONDA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)