Održana eko akcija IT’S NOT TOO LATE Rijeka Bijela 2022.

Više od 120 volontera, aktivista i ljubitelja prirode sudjelovalo je u ekološkoj akciji čišćenja otpada koja se održala u subotu 8. listopada u kanjonu rijeke Bijele pored Karina Gornjeg.

Volonterska akcija u kojoj je prikupljeno više od deset kamiona smeća  dio je programa ITS NOT TOO LATE Rijeka Bijela 2022, čije je održavanje počelo večer prije, u petak, 7. listopada  s radionicom o društvenoj transformaciji zadarskog zaleđa koju je u OPG-u Pueblo Escondido u Lončarima  vodio talijanski dizajner Francesco Cavalli.  Guido Racinelli iz Adria Think D.o.o.  je predstavio projekt “Design in Town” –  Međunarodni Ljetni kamp dizajna za srednjoškolce.suradnje sa italijanskim partnerom; udurgom “Good Design”, koji ovaj kamp provodi uspješno već 7 godina u italijanskoj regiji Puglia, koji će 2024 biti pokrenut u Karinu.

Druženje sudionika nakon subotnje akcije opet je nastavljeno u Lončarima gdje se kasnije održala izložba SKD Prosvjeta kustosice Davorke Perić “O prihvaćanju neželjenog”, te je, uz sportsko-rekreacijski program i tržnicu lokalnih OPG proizvođača, održan nastup benda Jeboton, Kali fat DUB-a te DJ-a KL Audio.

O programu:

Ovogodišnja akcija čišćenja okoliša rijeke Bijele, koja se prvi put održala unazad dvije godine, u ovom je izdanju prerasla u pravi mali festival ekologije i umjetnosti. 

Prvi dan događanja, u petak, više od 50 ljudi sudjelovalo je u radionici u sklopu koje je Cavalli pričao o transformaciji milanskog kvarta NoLo nakon što je tom dijelu grada, koji je bio zapušten i prepušten propadanju, dodijeljeno upravo to ime.

 U raspravi koja je uslijedila nakon Cavallijevog predavanja, sudionici su povukli paralele između primjera NoLo  i zadarskog zaleđa, te raspravljali o temama koje su bitne za održivi razvoj Bukovice i Ravnih kotara. 

Naredni dan, u subotu, sudionici su uspjeli prikupiti više od 500 kilograma stakla koje će poslužiti kao materijal od kojeg će umjetnik koji se trenutačno traži preko međunarodnog poziva napraviti instalaciju, odnosno, intervenciju u prostoru koja bi trebala nastati za vrijeme njegovog boravka u Karinu.

Druženje je kasnije nastavljeno uz izložbu SKD Prosvjeta u sklopu koje su u Lončarima  svoje radove predstavili umjetnici Vlasta Žanić, Marko Marković, Boris Burić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marko Ercegović i Andrea Taraš. Istovremeno su posjetitelji mogli kupiti domaće proizvode od lokalnih proizvođača te uživati u večeri koju je priremila Penjačka sekcija PD Paklenica. Večer je zavšila uz nastup  Jebotona , Kali fat DUB-a te DJ-a KL Audio

Ekološka akcija dio je projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Projekt je  odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja” radi provedbe aktivnosti  uklanjanja otpada/onečišćenja koje se nalazi na slivnom potezu, mapiranja stanja površina morskih travnjaka i osvještavanja čovjeka o njegovom otisku na prirodna bogatstva sa svrhom valorizacije i zaštite morskih travnjaka kao izvora morskog života te u cilju podizanja kvalitete života ribljeg fonda. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupno dodijeljena sredstva projektu iznose 189.000,00 HRK.

Organizacija i produkcija umjetničkog i sportsko-rekreativnog programa  sudjelovali su Penjačka Sekcija PD Paklenica, Udruga Lončari, SKD Prosvjeta, Udruga Teatro Verrdi, Udruga Vizura Aperta, Udruga Eko Zrmanja, Udruga Karin Resort, MO Karin Gornji, OPG Pueblo Escondido, “Bubo Bubo” s hranom iz OPG-a Due di Denari, Restoran Bistro Ivan, Restoran Dalmacija i Tomo Župan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)